Fortnite

Fortnite introduceert Fortnite zonder bouwen

Fortnite, een spel dat al vanaf 2017 de online gaming wereld bestormt, heeft in zijn meeste recentelijke update hetgeen verwijderd wat eerst juist het succes naar de game heeft gehaald. En dan hebben we het over de core-mechanic van Fortnite, namelijk het bouwen. In het begin van Fortnite zorgde deze nieuwe mechanic in BR’s (Batte Royale Games) voor een hele nieuwe dimensie en mensen werden verliefd op dit spel.

Wat eerst zoveel spelers naar het spel bracht heeft er later voor gezorgd dat een soort verschuiving is ontstaan, omdat sommige mensen heel erg goed werden en het voor de reguliere speler onmogelijk werd om plezier te hebben aan Fortnite. Spelers die het een tijdje niet hadden gespeeld werden overlopen door de 90’s-cranking, build fighting legends van het spel. Dit is 1 van de redenen dat Fortnite iets minder populair is geworden. Fortnite hoopt met het, wellicht tijdelijk, verwijderen van bouwen weer een nieuwe impuls te geven aan het spel. Maar is Fortnite zonder bouwen echt een succes?

De update wordt voornamelijk goed ontvangen

Online zien we goede eerste signalen na de update en het verwijderen van het bouwen. Fortnite legends, zoals Ninja, zijn helemaal weg van de update en zeggen zelfs dat dit de eerste keer is sinds een lange tijd dat het voelt als de ‘early days’ van Fortnite. Ook andere bekende streamers keren weer (bijna) full-time terug naar dit spel. Jack ‘Courage’ Dunlop van 100Thieves is hier een goed voorbeeld van. Tijdens het beruchte ‘Mech’-seizoen is hij overgestapt naar Warzone en nooit meer volledig teruggekeerd naar het spel dat hem groot maakte. Met de nieuwe Fortnite zonder bouwen update lijkt hij z’n liefde weer hebben teruggevonden.

Ook Fortnite specialist Ben Walker ziet deze signalen: ‘’Spelers die het spel een tijd speelde zijn weer helemaal verliefd, ze vinden het verfrissend en het zorgt ervoor dat ze hun terugkeer maken’’. Zelf ben ik ook een tijd geleden gestopt met het spelen van Fortnite, omdat ik, net als veel andere casual spelers niet meer tegen de building legendes op kon boksen. Zelf moet ik mijn return nog maken, maar dit gaat zeker snel gebeuren..

Pro’s hebben een andere mening

De pro’s, building legends, etc. hebben over het algemeen een andere mening over Fortnite zonder bouwen. Zij zijn geen fan van de update, omdat zij hetgeen missen waar zij zo goed in zijn. Zij hebben het spel 3-4 jaar gespeeld om hun bouwkunsten te perfectioneren. Met het totaal verwijderen van dit aspect zal het voor hun de komende tijd iets saaier worden, uiteraard verwachten we dat bouwen niet voor altijd uit het spel blijft. Dat kan bijna niet.

Een reactie die mij was opgevallen is van NRG Zayt op Twitter: ‘’Ik heb nog geen 1 positieve reactie gezien van spelers die wel kunnen bouwen’‘’. Hij is dus van mening dat pro spelers Fortnite niet leuk vinden zonder het bouw-aspect. Uiteraard is wat NRG Zayt zegt niet helemaal waar, want spelers zoals Ninja en Courage zijn weer helemaal weg van het spel. Toch laat het wel zien dat er een tweedeling is ontstaan.

De nieuwe Fortnite update wordt dus gemixt ontvangen, maar zeker de casual spelers zijn blij met deze ‘frisse wind’. Uiteindelijk zijn er natuurlijk een stuk meer casual spelers dan pro’s en daarom experimenteert Fortnite ook met zulke grote verandering. Dit zorgt voor een nieuwe impuls aan spelers en een terugkeer van oude bekenden. Ik ben van mening dat de release van deze update wel een gok was, je weet nooit hoe dit precies wordt ontvangen. Maar ik denk dat het een goede gok is geweest. En ook al is het alleen voor een week of een aantal weken, Fortnite is voor de casual spelers nog even wat meer BAAS geworden. Uiteraard was dit spel altijd al BAAS!